Akreditasyon Bilgilendirme Metni

  • ANA SAYFA
  • KALİTE
  • AKREDİTASYON BİLGİLENDİRME METNİ

Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) yükseköğretim kurumlarındaki kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsamında değerlendirilmesini sağlayan bir dış değerlendirme yöntemidir.

 

KAP Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından oluşturulan değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Ölçütleri ile Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Kılavuzu kapsamında yürütülmektedir.

 

Her yıl KAP’a dâhil edilecek yükseköğretim kurumları YÖKAK tarafından belirlenmekte ve belirlenen bu yükseköğretim kurumlarının yapısına uygun olarak değerlendirme takımları oluşturulmaktadır. Söz konusu değerlendirme takımları tarafından ilgili yükseköğretim kurumlarına iki ziyaret (ön ziyaret ve saha ziyareti) gerçekleştirilmektedir.

 

Bu ziyaretleri neticesinde değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Akreditasyon Raporları (KAR) hazırlanmakta ve bu raporlar göz önünde bulundurularak YÖKAK tarafından akreditasyona ilişkin karar verilmektedir.

 

YÖKAK tarafından KAP kapsamında aşağıdaki kararlar verilmektedir:

 

Tam akreditasyon (beş yıl süreyle)

Koşullu akreditasyon (iki yıl süreyle)

Akreditasyonun reddi kararı


 

Program Akreditasyonu; bir akreditasyon kuruluşu tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş, akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecini ifade etmektedir.

 

Türkiye’de akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirme ve tanınma faaliyetlerinden Yükseköğretim Kalite Kurulu sorumludur. Ulusal akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarının tanınması süreci YÖKAK tarafından belirlenen ilke ve ölçütler kapsamında yürütülmektedir.

 

2016 yılından itibaren YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda (Eski adıyla ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu) YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşlarının akredite ettiği program bilgileri yer almaktadır.






    Bölümümüz 2024 yılında  başladığı  akredite olma sürecinde hızla ilerlemektedir. Akreditasyon süreci ile bölümümüz 6 amaç doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir.  Bu amaçlar:

    • Hizmet Odaklılık

    Kamu yönetimi lisans programının ve öğrencilerinin güncel gereksinim ve beklentilerini sağlamayı ve geliştirmeyi hedeflemektedir.

    • Sürekli Öğrenme

    Sürekli öğrenme, sürekli iyileştirme için önkoşuldur. Bu doğrultuda bölümümüz hızla faaliyetlerine devam etmektedir.

    • Değer Yaratma

    Akreditasyon ile Paydaşlara katma değer yaratacak hizmetler sunar. Hizmetin katma değeri, doğrudan geribildirim yolu ile izlenmesi hedeflenmektedir. Bu sayede yerel,ulusal ve uluslararası düzeyde fayda sağlamak için bölümümüz çalışmalarına devam etmektedir.

    • İş Birlikleri Geliştirme

    Sunulan değerin en üst düzeye ulaştırılması ve başarının artırılması iş birliklerinin geliştirilmesine bağlıdır.

    • Etik Davranış

    Bölümümüz paydaşlara karşı sorumluluk sahibi olarak, şeffaf ve hesap verebilmeye hazır, yüksek düzeyde bir etik yaklaşımı benimsemiştir.

    • Şeffaflık ve Hesap Verebilme

    Kamu Yönetimi lisans programı faaliyet alanları hakkında Paydaşları ve kamuyu bilgilendirme ve hesap verme sorumluluğunu taşır.


    Tasarım: Bilgi İşlem Daire Başkanlığı [Web Grubu], 2018© Tüm Hakları Saklıdır.